ZBIÓRKI ŻYWNOSCI

wspieramy ludzi niedożywionych 

Dla najbardziej potrzebujących

Podsumowanie roku pracy Banku Żywności w Koninie zdominowało dzisiejszą konferencję prasową senatora Ireneusza Niewiarowskiego. W spotkaniu uczestniczyła również Joanna Piekarczyk, dyrektor banku. 

– To był kolejny udany rok. 2013 będzie się też wiązał z likwidacją podatku Vat od darowizn oraz zmianą systemu pomocy europejskiej dla najbiedniejszych – powiedział senator. W ubiegłym roku bank rozdał 1500 ton żywności. Natomiast do dzieci trafiło 7635 paczek zorganizowanych w ramach akcji Pogotowie św. Mikołaja ( w samym Koninie – 2106). – Warto dodać, że w tym roku paczki były wzbogacone o produkty firmy Kupiec – dodał senator. 

Jak co roku Bank zorganizował akcję Podziel się posiłkiem. Pierwszy raz do akcji włączył się Kalisz. Placówka zebrała ponad 13 ton żywności. Tradycyjnie odbyła się również akcja Dzielmy się tym co mamy. Zebrano żywność wartą ponad 5 mln złotych. 

Spada liczba podopiecznych banku. Na dziś jest ich ok. 30 tysięcy.

– Rośnie średnia zamożności Polaków, co nas cieszy. 10 lat temu mieliśmy 60 tysięcy podopiecznych – poinformował I. Niewiarowski. 

Dyrektor banku Joanna Piekarczyk przypomniała o zorganizowanej w ubiegłym roku po raz drugi akcji ,,Nie marnuj żywności”. 

– Z jednej strony wyrzucamy do kosza bardzo dużo jedzenia, a z drugiej strony wciąż wiele osób na świecie głoduje. W Polsce rocznie marnuje się 9 milionów ton żywności. W ramach akcji młodzież z konińskich szkół przeszła ulicami miasta, a na koniec w klubie Energetyk odbyła się prezentacja związana z marnotrawstwem – mówi Joanna Piekarczyk. 

W ubiegłym roku zniesiono VAT od darowizn żywnościowych na rzecz organizacji pożytku publicznego restauratorów, hurtownie, sieci handlowe, sklepy. Do tej pory zwolnieni z niej byli jedynie producenci żywności. To zdaniem J. Piekarczyk duża pomoc dla banków żywności w Polsce. 

Tak szeroko prowadzona działalność nie byłaby możliwa bez pomocy wolontariuszy. Dziś z bankiem współpracuje 2069 osób. Są to między innymi uczniowie I i III Liceum, Gimnazjum numer 1 i 7, ZS Kopernik oraz harcerze. – Wszystkim tym osobom, samorządom,, szkołom jak i firmom chcielibyśmy serdecznie podziękować za współpracę z nami. I oczywiście za przekazanie 1 procentu podatku. Dzięki temu mogliśmy m.in. zainstalować w siedzibie banku centralne ogrzewanie – powiedział I. Niewiarowski. 

Od początku działalności, czyli od 1996 roku Bank rozdał ponad 15 mln kg żywności.