Cele i formy pracy
• Zmniejszanie obszarów głodu i niedożywienia w naszym mieście i w regionie,
• Wyrabianie nawyku racjonalnego gospodarowania żywnością i zapobieganie jej marnotrawstwu przez zagospodarowywanie nadwyżek produkcyjnych, towarów z uszkodzonymi opakowaniami, serii próbnych, towarów o kończącym się okresie przydatności do spożycia itp.,
• Bezpłatne wspieranie żywnością organizacji pomocowych, ośrodków pomocy społecznej, domów pomocy społecznej, placówek oświatowych, ośrodków specjalnych, rehabilitacyjnych, domów dziecka, noclegowni dla bezdomnych i innych opiekujących się ludźmi najbiedniejszymi i wymagającymi wsparcia,
• Organizowanie, przy szerokim zaangażowaniu wolontariuszy, okazjonalnych powszechnych zbiórek żywności i zbiórek płodów rolnych,
• Uświadamianie władzom samorządowym oraz zamożniejszej części społeczeństwa obszaru niedostatku i uwrażliwianie na potrzeby ludzi najbiedniejszych,
• Wychowawcze oddziaływanie na młodzież w zakresie rozwijania potrzeby niesienia pomocy i różnych świadczeń potrzebującym, angażowanie ludzi do podejmowania działań na rzecz najbiedniejszych, wyrabianie wśród młodzieży wrażliwości na los innych, szczególnie poszkodowanych przez życie i niezaradnych życiowo,
• Wyrównywanie szansy życiowej dzieci wiejskich, szczególnie z rodzin najbiedniejszych przez organizowanie dla nich atrakcyjnych i uczących wycieczek do miast,
* Przedświąteczne wspieranie dzieci z rodzin najbiedniejszych przez organizowanie zbiórek i poprzez inne organizacje społeczne dostarczanie im paczek.