W dniu 24.01.2017r. w Banku Żywności w Koninie odbyła się konferencja podsumowująca rok 2016.
Dorobek ubiegłego roku przedstawia się następująco:
1. W roku 2016 obchodzono XX lecie działalności Banku Żywności.
2. Zakupiono samochód dostawczy do organizacji warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa.
3. Z pomocy żywnościowej skorzystało ok. 14 tys. podopiecznych, organizowano około 110 warsztatów kulinarnych dla 1350 osób korzystających z pomocy.
4. Rozdano 2.485.927 kg żywności o wartości 6.349.977 zł.
5. W akcji “Pogotowie św. Mikołaja” przygotowano 5657 paczek w tym w Koninie 1961 paczek.
3. Do udziału w Wielkanocnej Zbiórce Żywności w 60 szkołach zebrano 5762 kg żywności, w akcji “Podziel się Posiłkiem” w sklepach zebrano 11623 kg żywności.
4. W ramach akcji zbierania ziemiopłodów w zamian za wycieczki szkolne zorganizowano 4 wycieczki dla 145 dzieci.
5. W naszych działaniach pomagało 1850 wolontariuszy.