Około 200 osób weźmie udział 16 października w konińskim strajku żywności organizowanym przez Bank Żywności. – Jego celem jest podnoszenie świadomości o skali marnowania jedzenia i jednoczesnym problemie niedożywienia. W tym roku tematem przewodnim strajku jest racjonalne wykorzystywanie wędlin i mięsa – powiedział na konferencji prasowej senator Ireneusz Niewiarowski, prezes banku.
Młodzież przejdzie ulicami Konina od ZS im. Kopernika do Klubu Energetyk, gdzie odbędzie się prezentacja dotycząca skali problemu. Marsz rozpocznie się o godz. 11 .
– Marsz będzie miał charakter edukacyjnego happeningu. Odbędzie się w ramach Światowego Dnia Żywności ogłoszonego przez FAO. Z jednej strony walczymy z niedożywieniem ludzi na świecie, a z drugiej z marnotrawstwem. W krajach bogatych marnowanie jedzenia nie dotyczy produkcji, ale występuje w fazie sprzedawca – konsument. Polska zajmuje wysokie, 5 miejsce w Europie jeśli chodzi o ten problem. Przed nami jest Anglia, Francja czy Holandia, czyli kraje bardzo bogate – mówi I. Niewiarowski.
Hasło tegorocznej akcji to ,,Nie marnuj jedzenia, wyrzuć na śmieci stare przyzwyczajenia”.
– Chcemy, aby marsz był barwny, kolorowy , dlatego zaproponowaliśmy szkołom, aby przebrały się w ciekawy sposób. Najciekawsza dostanie nagrodę – mówi Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.
W trakcie marszu będą rozdawane ciastka, natomiast w centrum miasta chleb od firmy Konbag.
– Chcemy tego typu akcjami dorzucić od siebie małą cegiełkę do walki o lepszą przyszłość – dodaje senator.
Więcej na stronie www.niemarnuje.pl
Dziś z pomocy konińskiego Banku Żywności korzysta w subregionie konińskim 35 tysięcy podopiecznych. A współpracuje z placówką 130 organizacji.