ZBIÓRKI ŻYWNOSCI

wspieramy ludzi niedożywionych 

Żywność, ale również warsztaty

W Koninie odbyło się spotkanie z organizacjami pozarządowymi realizującymi Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) zorganizowane przez Bank Żywności w Koninie. 

Jak poinformował senator Ireneusz Niewiarowski, prezes banku, PO PŻ jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w podziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln EUR (w cenach bieżących). Wkład środków krajowych wynosić będzie około 83 mln EUR.
W spotkaniu uczestniczyło 35 przedstawicieli organizacji pozarządowych i ośrodków pomocy społecznej. Na szkoleniu przedstawiono: ogólne zasady funkcjonowania programu jak i kwalifikowania beneficjentów, warunki magazynowania i administrowania programem, zasady dystrybucji artykułów spożywczych, sprawozdawczość. W ramach POPŻ z pomocy żywnościowej skorzysta ponad 16,5 tys. podopiecznych z powiatów: koniński , kolski, słupecki i turecki. 
Dystrybucja 17 rodzajów artykułów spożywczych (makaron, ryż, kasza, herbatniki, kawa zbożowa, płatki kukurydziane, mleko, ser żółty i topiony, groszek z marchewką, sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy) prowadzona będzie do 29.02.2016r. 
W ramach POPŻ Bank Żywności w Koninie przeprowadzi również warsztaty kulinarne mające na celu pokazanie możliwości przygotowania tanich i smacznych posiłków z produktów otrzymanych z Banków Żywności. Warsztaty przeprowadzone zostaną dla odbiorców żywności. Szczegółowe informacje można znaleźć pod linkiem